2 Kasım 2010 Salı
Çanakkale 1915 Gezici Müze Tırı İzmit'te
İzmit Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, "Türk ve dünya tarihinin en önemli olaylarından biri olan Çanakkale Savaşlarında köyden, şehirden, memleketin her köşesinden çocuk yaştaki gençler, öğrenciler, torun sahibi dedeler, analar, nineler son kalan vatan toprağı için savaştı.
Kumkale, Bolayır, Seddülbahir, Arıburnu, Kabatepe, Conkbayırı, Anafartalar'da büyük başarılar kazandı. Çanakkale Boğazı'nın geçilemeyeceğini anlayan düşman da; 19-20 Aralık’ta Anafartalar ve Arıburnu'nu, 8-9 Ocak'ta Seddülbahir'i boşaltarak 1915 yılının ilk baharında ayak bastığı Anadolu toprağını 1916 yılı kışında çok büyük kayıplar vererek terk etti.
Savaşa katılan asker ve komuta heyetimizin yaklaşık dörtte üçü şehit oldu, yaralandı veya kayboldu. Çanakkale'de savaşan Mehmetçik'in gösterdiği kahramanlıklar ile ilgili çok şeyler anlatılmakta ve yazılmaktadır; yazılanların en anlamlılarından biri Melburn Müzesi’nde 57'nci Piyade Alayı Sancağı’nın altındaki kaidede bulunan destansı metindir. “Bu Alay Sancağı Gelibolu'daki savaş alanından getirilmiştir. Ama esir edilememiştir. Çünkü Türk Ordusu’nun milli geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak sonuncu askerin öldüğü yerdeki bir ağacın dalında asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık göstergesi olarak karşınızda duran Türk Alay Sancağını selamlamadan geçmeyin”.
Böyle bir var olma mücadelesini elbette tüm milletimizin bilme hakkı vardır ve bu imkanı biz halkımızın ayağına getiriyoruz." dedi.
Sergi'nin tarihi hikayesi
1915 Çanakkale Seddülbahir Savaş Özel Müzesi Çanakkale Tarihçisi ve Araştırmacısı Ahmet Uslu tarafından 25 yıllık bir malzeme toplamanın ardından Gelibolu Yarımadasında Çanakkale Şehitliği’ne 2 km uzaklıktaki “Seddülbahir Köyü’nde” 2005 yılında kendi hizmet binasında açılmıştır. Müzede; Çanakkale Savaşlarında kullanılan gerçek savaş malzemeleri, giysiler, asker mektupları, çeşitli evrak ve resimlerin sunumu, top, tüfek, tbanaca mermileri, kovanlar, Türk ve yabancı askerlere ait sabunlar, tütün keseleri, mataralar, ayakkabılar vb. malzemeler sergileniyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder